Hoppa till innehåll

Mammas kramar

april 1, 2019

Vad är egentligen orsaken till beroende? Och skiljer sig opioidepidemin i USA från A-lagarna på torget? Det är inte lätt att avgöra för den som saknar djup insikt i beroendevård och narkotikapolitik – och jag saknar i stort båda… Så detta är funderingar från en tämligen naiv individ i sakfrågan.

Jag har precis tittat på SVT:s Vetenskapens värld ”Dödliga piller” (kan ses i ett halvår till) efter att ha noterat nyhetsrubriken ”Att injicera heroin är som att få en kram av mamma” på svt.se. Reportaget är tankeväckande på alla sätt, och jag ser med större tillförsikt på framtiden sedan flera indicier på en förändrad syn på behandlingen av missbrukare trätt fram i Sverige. SKL öppnar för att narkotika-användning kanske inte ska ses som ett brott i sig, inrättandet av sprututbyten tycks öka för att minska risken för spridning av exempelvis HIV och hepatit, naloxon tillhandahålls till närstående och den narkotikarelaterade dödligheten kanske har vänt från en toppnotering 2016.

Jag undrar dock om rapporteringen – hur långt får man gå i retoriken och rubriksättningen för att uppmärksamma ett problem? Jag har fått många kramar av mamma men aldrig känt mig lockad överhuvudtaget av heroin. Att denna kommentar i reportaget också fälls helt okommenterad, som i förbifarten, av Markus Heilig innan man klipper till avslutning gör att det känns inte helt bra… Men visst är det retoriskt bra! Och jag har full respekt för Markus Heilig och läste hans bok ”Alkohol, droger och hjärnan” med stor behållning, tro inget annat – men här är frågan om klippningen inte lite lurat honom på nyansering.

Vi är i dag rädda för att mammas kramar aldrig ska vara tillräckliga, men hur når vi fram till att det är okej att från tid till annan må dåligt? Även om mamma kramas varje dag innan vi går till skolan…

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: