Hoppa till innehåll

Ännu mindre homeopati i England

augusti 30, 2016

Det offentliga sjukvårdssystemet i England drivs av National Health Service som i stort är uppdelat i många så kallade NHS Trusts vilka fattar beslut om vilken vård som ska finansieras i just deras upptagningsområde. Förespråkare för homeopati brukar lyfta fram att det finns gott om General Practitioners (husläkare) som använder homeopati och att homeopatika omfattas av ersättningssystemet för läkemedel. Men nu är det dags att överge Storbritannien som en homeopatisk förebild.

I juni fattade NHS Liverpool beslutet att upphöra med finansieringen av homeopati! Detta är så vitt jag vet den första trust som bestämmer sig för att faktiskt avhända sig denna ovetenskapliga terapi som inte lyckats visa några objektiva resultat i två parlamentariska utredningar i Storbritannien. Och fler sådana här beslut kan komma redan i år när andra trusts omvärderar sina utgifter.

Sedan millenieskiftet har antalet förskrivningar av homeopatika i England och Skottland minskat med 87% och var förra året runt ca 20 000 stycken. Kostnaden för dessa recept har gått från drygt 900 000 till ca 140 000 pund per år. Av de fem homeopatiska sjukhus som drevs inom NHS finns idag bara  Royal London Hospital for Integrated Medicine, tidigare Royal London Homeopatic Hospital fram till 2010, kvar (två sjukhus erbjuder fortfarande  homeopati inom dagvården). Den totala kostnaden för homeopati inom NHS uppskattades 2010 till mellan 3–4 miljoner pund om året – då fanns fortfarande fyra sjukhus med homeopatiska vårdavdelningar.

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: