Hoppa till innehåll

Efter aprilskämtet…

april 21, 2014

Den 1 april lanserade SvenskFarmaci/SverigesFarmaceuter yrkestiteln apotekarie för att radera den professionella förvirring som tycks genomsyra yrkesrollen bland svenska farmaceuter. Allt så småningom tydligt deklarerat som ett aprilskämt, och med endast en kommentar som insinuerar innehållet i begreppet.

Jag har i flera år haft nära kontakt med moderna ”apotekarier” och hoppas innerligt att svenska farmaceuter vill ha ett visst avstånd till denna företeelse, även om jag kan se en hel del PR-poäng att samla i begreppet. I den anglofila titeln (vilket tycks vara överförbart även till la francophonieåterfinns ett stycke farmacihistoria – skiljelinjen mellan medicin baserad på vetenskap och den baserad på auktoritär övertygelse.

När de första moderna apoteken grundlades i Bagdad på 700-talet fanns redan servicefunktionen att tillhandahålla läkemedel och dess råvaror till läkarna. Denna service sköttes av de som idag kallas för ‘”apotekarier” – människor som samlade in, preparerade och sålde örter och patentmediciner. Dessa människor tillhandahöll även sjukvård och kan ses som den farmakologiska motsvarigheten till kirurgins barberare. Det som skilde ”apotekarien” från apotekaren var utvecklandet av skråtänkandet som skulle garantera kvaliteten på läkemedlen och en primitiv inställning till evidensvärdering. Verksamheten hos ”apotekarierna” följde i stor utsträckning övriga handelsyrken, med verksamheter och kundkretsar som gick i arv inom familjen. Detta i kontrast med apotekaren som fort började omgärdas av restriktioner i yrkesutövning och utbildning, helt enligt samma mönster som läkarrollen. Apotekaren skildes därmed från ”apotekarien” som dock fortsatte genom historien som kloka gubbar och gummor, alternativmedicinare och fytoterapeuter.

Fascinerande är dock utvecklingen av The Worshipful Society of Apothecaries of London, som grundar sig i de droghandlande ”apotekarierna” men snabbt blev en parallel-institution för att examinera läkare. Mest kända för att de grundade Chelsea Physic Garden för att ha god tillgång till kvalitetssäkrade droger, är de idag en medlemsorganisation och examinatör av vidareutbildning för läkare inom exv. katastrofmedicin, rättspatologi och medicinsk historia.

Att kliva in på ett apothecary i London är dock helt i linje med samma verksamhet i USA – en affär motsvarande våra ”hälsokostbutiker”. Det tycks också vara liten skillnad mellan självutnämnda apothecaries och förespråkare för alternativmedicin, näringstrender och de med bristande insikter i vetenskap. När jag här hemma i Sverige bläddrar i reklambladet Aktuellt för Kropp & Själ (som dock utger sig för att vara Sveriges största hälsotidning) ser jag tydliga spår av dagens ”apotekarier” i annonser och anekdoter kring alla de kosttillskott som ska skänka oss lyckan.

Debatten om yrkestitlar och -roller blir aldrig inaktuell, men kanske finns det gott om saker att lära av historien. Tills saken har kommit till slut den här gången är jag en stolt apotekare med svensk legitimation!

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: