Hoppa till innehåll

Ett kryss eller två

april 16, 2014

Idag fick en av Sveriges yngsta myndigheter ett nytt uppdrag. E-hälsomyndigheten ska se till att farmaceuter genom ”kryssning” kan förhindra byte av läkemedel inom förmånen. Från att ha varit en möjlighet i författningstexten, ska det nu vara tydligt direkt i förskrivningen.

Reaktionerna på detta verkar vara lite blandade. De flesta tycker varken bu eller bä, en del undrar vad det egentligen handlar om och bland vissa ses endast potentialen i att missbruk kan leda till högre läkemedelskostnader. Själv tillhör jag – eftersom jag inte arbetar på apotek – i olika delar alla dessa grupper. Jag tycker varken bu eller bä om själva ”kryssningen”, undrar varför det egentligen behövs och hoppas att farmaceutisk professionalitet går före profit. För nog är det väl så att det är en fråga om farmaceutisk professionalitet i första rummet och inte en ekonomisk drivkraft som underbygger regeringens beslut?

Jag är övertygad om att generikautbytet i stort är av godo för alla inblandade – patienten får det avsedda läkemedlet och dess effekter, ett pris som är billigare för den som betalar och allt till ett marginellt merarbete för apoteket. Men med det sagt kan jag se situationer där det faktiskt är viktigare att expediera samma tablett varje gång än att spara på samhällets ekonomiska resurser. På det hela taget är det ju alltid så att små generella effekter ofta spelar enorm roll i utvalda enskilda fall. Har bekanta och släktingar som av olika anledningar behöver vissa specifika läkemedel såväl av ”generiska” som ”originella” skäl – exempelvis måste någon få Warfarin Orion istället för Waran och en annan Zomig istället för Zolmitriptan Teva, troligen pga reaktioner på ingående färgämnen.

I min idealvärld existerar ”kvartersfarmaceuten” fortfarande. Den där som känner sina kunder/patienter eftersom de är återkommande med sina läkemedel. Farmaceuten som inser att expediering av Zolmitriptan Teva till patienten som hittills har haft ett ”förskrivarkryssat” recept på Zomig inte är en god idé bara för att det denna gång var en ny läkare på vårdcentralen och följaktligen ändå expedierar Zomig. Naturligtvis samtidigt som man informerar patienten om att diskutera detta med förskrivaren och kanske tänka på att kontrollera det nästa gång man träffar en ny läkare. Det faller liksom under yrkesstoltheten på något sätt. I en sådan värld behövs inget ”farmaceutkryss”…

Men kanske har världen idag inga återkommande kunder/patienter. Kanske har en ökad tillgänglighet och fler aktörer på marknaden eliminerat ”kvartersapoteket”. Man hämtar inte längre sin medicin på närmaste apotek – eftersom närmaste apotek nu kan betyda flera kedjor på samma avstånd och inte ens nödvändigtvis i olika riktningar. Man kanske till och med hämtar sin medicin där man storhandlar livsmedel för den kommande månaden. I en sådan värld kan det mycket väl vara nödvändigt med ett ”farmaceutkryss”…

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: