Hoppa till innehåll

Tillbaka…

mars 8, 2014

…till rötterna? Jag befinner mig inte längre i exil utan är tillbaka i Moder Sveas armar för nya utmaningar. Flytten har gjort att det blivit ett lite längre uppehåll på bloggen, men kanske det blir lite bättring nu…

Något som också är tillbaka i mediafloden är riskerna med paracetamol under graviditet. Den här gången gäller det utveckling av egenskaper inom autism spektrat. Artikeln har gemensamma författare med det tidigare arbetet om risken för kryptorkism, och baseras på samma dataset – den danska födelsekohorten 1996-2002. Tyvärr har jag inte tillgång till hela publikationen, varför en rad frågor av hög relevans förblir obesvarade och spekulativa. På det hela taget blir det omöjlïgt att ta ställning till författarnas slutsats att ”eftersom exponering och konsekvens är vanliga har resultaten relevans för folkhälsan”.

Studien är en observationell studie och sammanfattningen nämner endast en enda reell siffra, populationsstorleken, medan resultaten redovisas som kvotjämförelser. För att utvärdera huruvida ökningar på 37% för hyperkinetiska störningar, 29% för utskrivning av ADHD-läkemedel, och 13% för ADHD-diagnos vid 7 års ålder saknar vi alltså helt information om prevalens. Studiepopulationen bestod av 64322 levande födda, men vi får inte veta något om på vilka grunder man uteslutit 30389 levande födda ur den ursprungliga födelsekohorten eller hur exponeringen är fördelad annat än att ”mer än hälften av mödrarna rapporterade användning av paracetamol under graviditeten”.

Studien har rapporterats i flera medier och krav på restriktioner kring användningen av paracetamol har lagts fram. Påståendet om att substansen aldrig hade godkänts idag har också florerat som ett argument för att läkemedlet ska dras in eller i alla fall receptbeläggas. Är paracetamol ett olämpligt läkemedel? Ja om det inte används som avsett. Är dessa studier bevis för att vi borde ta bort det från marknaden eller ändra rekommendationerna för gravida? Nej det tror jag inte.

Jag tror inte att det finns absolut riskfria läkemedel, precis lika lite som det finns absolut riskfria sjukdomar. Varje gång man tillgriper en behandling behöver man utvärdera den aktuella kunskapen och ta hänsyn till riskerna med och utan behandling. För att kunna göra detta behöver vi bättre rapportering om studieresultat än vad som har presterats i det aktuella fallet. Och vi kan ju definitivt inte ignorera att övriga receptfria läkemedel med samma indikationer som paracetamol har sina alldeles egna risker under graviditet. Jag håller därför med om den rekommendation för gravida som funnits under många år – ta inte läkemedel i onödan och använd i första hand paracetamol, om behovet är större än vid enstaka tillfällen bör du diskutera det med mödravården eller en läkare.

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: