Hoppa till innehåll

Vad konstituerar ett flöde?

december 31, 2013

Så avslutas året med en förundran inför hur enkelt det är att påstå saker i media utan att behöva redogöra för hur man kommit fram till sina slutsatser – i alla fall om man låtsas att man har moraliska principer på sin sida. Detta förfarande accepteras inte inom den vetenskapliga traditionen och kan där egentligen aldrig utgöra grunden för en diskussion. Hur ska detta egentligen bemötas?

Det rör sig om ett debattinlägg publicerat av SvD och författat av beroendeterapeuten Mikael Lund. I artikeln argumenterar terapeut Lund att total avhållsamhet är den enda riktigt framgångsrika metoden att stävja missbruk (vilket jag mycket väl kan hålla med om), men att ”[p]roblemet idag är att den illegala marknaden flödar över av lagligt förskrivna droger, där är sjukvården, läkemedelsindustrin och läkarna det är de som förser marknaden med dessa droger.” Vilket jag däremot har svårare att köpa rakt av!

Låt oss titta på försäljningen av DDD för receptförskrivna medel tillhörande grupper som i stor utsträckning förekommer i missbrukssammanhang och jämföra 2010 med 2013 (baserat på att de tre första kvartalen i år faktiskt står för 75% av förskrivningen):

  • morfinliknande medel har minskat 7%
  • medel vid opiatberoende har minskat med 4%
  • medel vid alkoholberoende har minskat med 3%
  • lugnande medel har minskat med 3%
  • smärtstillande medel har ökat med 4%
  • sömnmedel har ökat med 4%
  • SSRI har ökat med 10%
  • antiepileptika har ökat med 11%
  • ADHD-medel har ökat med 67%

Alla siffror baseras på statistiken i databasen hos Apotekens Service AB den 31 december 2013. Av dessa har alltså de ”tyngre” missbruksgrupperna alla minskat i antalet förskrivna DDD, och den enda gruppen som i mina ögon har ökat på ett sådant sätt att den kan ”flöda över” till den illegala narkotikamarknaden är ADHD-medlen. Det kan ju dock finnas förklaringar till ökningen såsom ökad diagnosticering och utvidgade indikationer för denna tämligen nya grupp av läkemedel.

Rent logiskt måste alltså terapeut Lund antingen brista i sin argumentation, eller påstå att färre förskrivna doser i allt lägre grad används av patienterna. För tillfället är det politiskt korrekt att utpeka sjukvårdspersonal som girigbukar utan vare sig integritet eller tankekraft enbart i knät på de lika giriga läkemedelsbolagen. Denna bild är en förenkling som inte bara är till last för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, utan även för det jag tror är terapeut Lunds huvudpoäng – att man borde ägna mer tid att se till patientens behov och förutsättningar. Det är dock inte i min värld lika svart-vitt om vad som fungerar. Lika lite som jag tror att missbruk antingen är en fysiologisk sjukdom eller den typ av självmedvetenhet som tycks genomsyra terapeut Lunds debattartikel. Och tillskillnad från många anhängare av pharma-shill argumentationen tror jag det ligger lite i utvecklandet av de vetenskapliga metoder som idag används vid läkemedelsutveckling och inom folkhälsoepidemiologin än ren och skär självupplevd empiri…

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: