Hoppa till innehåll

Måttat motto?

september 25, 2013

Jag närmar mig inte pensionen med stormsteg, men jag är så gammal att jag inte hade några valmöjligheter när jag väl bestämt mig för att skaffa mig en svensk apotekarexamen – jag ‘tvingades’ styra kosan till Uppsala och dess universitet. Ett universitet med många anor och stor bredd, gott rykte såväl nationellt som i stora världen – och åtta omdiskuterade ord över entren till universitetsaulan…

Leif Lewin, tidigare professor skytteanus, anser att devisen Tänka fritt är stort, tänka rätt är större ligger Uppsala universitet till last. Innehållet andas dogmatism och stelhet, och han går så långt som att hävda att devisen är oförsvarbar. Själv skulle han gärna se Frihet är det bästa ting istället.

Nu är ju jag inte statsvetare, lingvist eller filosof utan naturvetare med medicinsk anstrykning och som sådan har jag inga problem att försvara devisen! För mig innehåller sentensen inte en motsättning mellan att tänka fritt och att tänka rätt, utan skillnaden blir en gradering i konsekvenserna. Vi måste tänka fritt inom akademin, men har vi inte tänkt igenom argument och resonemang blir vi väl bara ytterligare upplagor av Peter Dalles gamla Lorry-uppfinnare vars ansatser alltid slutade med ”Tänkte inte på det… Hej då!”

Inom medicinen behövs stora frihetsgrader, kanske särskilt i läkemedelsutvecklingen, men om vi inte tänker rätt leder väl resultaten mycket sällan framåt. Det finns massor av terapiformer ute i världen, alla lika fria i tanken – men att avgöra om de är ändamålsenliga kräver rätt tankar i testning och förklaring av effekterna. Så länge man hävdar att homeopati är ovetenskapligt, vilket står en fritt att säga och dessutom råkar vara rätt, har jag inga problem med dess användning. Men då argumenten går utöver vad som faktiskt har visats (eller allt som oftast inte har visats) i undersökningar eller motsäger väletablerade naturvetenskapliga teorier blir jag lite stingslig.

Tänka fritt är stort, tänka rätt är större har orsakat debatt i över 120 år – och är det inte något som skänker extra guldkant åt en institution ägnad åt att uppmuntra till att tänka överhuvudtaget?

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: