Hoppa till innehåll

God rapportering om läkemedelsstudie?

augusti 23, 2013

Det finns en utmaning i att hantera receptfria läkemedel. Som farmaceut gäller att försäkra sig om att kunden har förstått hur läkemedlet ska användas, och i en eventuell rådgivningssituation ska vi också förvissa oss om att egenvård är lämpligare än att uppsöka sjukvården. I den nya tidens tillgänglighet har vi också försäljningsställen som inte ska ägna sig åt rådgivning och vars kunskapsbrister har en oklar juridisk ställning vid felanvändning. Så hur ser egentligen allmänhetens syn på receptfria läkemedel ut?

Jag har kamrater som är av åsikten att receptfria läkemedel är ofarliga och att deras effektivitet är minimal ”eftersom det bara är placeboeffekterna man vill åt och det är välkänt att allt med verkan även har biverkningar”.  Även efter att ha fått paracetamol som smärtlindring på recept efter en operation har det vidhållits att receptfria preparat med samma verksamma ämne är ofarligt och utan farmakologisk effekt. Exakt hur man hanterar sådana föreställningar har jag ännu inget svar på…

Vi har under det senaste året i dagspressen kunnat läsa om riskerna med receptfria läkemedel, särskilt de smärtstillande preparat som går under paraplybenämningen NSAID. Tyvärr har diskussionen här följt samma mönster som apoteksomregleringen – man har diskuterat tillgängligheten istället för syftet. Att problemen med biverkningar och förgiftningar skulle komma att öka med utbyggd tillgänglighet av flera typer av preparat borde man ha kunnat förutse. Hade man kunnat kompensera detta med bättre information? Den typ av skrämselrapporter från dagspressen som vi hittills sett tycks ju inte påverka inställningen till NSAID.

Jag tror att receptfria NSAID är bra läkemedel – men som för alla läkemedel bara till rätt kund, på rätt indikation,  i rätt dos och med rätt användning. Jag tror också att det senare är något vi automatiskt tullar på med ökad tillgänglighet (även oavsett utbildningsnivå vid inköpsställena och obligatoriska bipacksedlar).

I SvD igår publicerades en diskussion om en studie av nästan 4000 deltagare i Bonn-maratonet 2010 och deras användning av NSAID (Küster & al., BMJ Open 3(2013)e002090). Trots en mycket stor mängd datapunkter för olika aspekter av att springa maraton med smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel i kroppen i artikeln, har Saga-Marie Perers nöjt sig med att diskutera varför kombinationen är dålig och försöker genomgående använda lättförståeliga tal som antalet löpare och väldefinierade procentsatser. Jag har bara två invändningar mot hennes artikel:

  1. dels anger hon British Medical Journal som källa istället för BMJ Open, vilket är lätt hänt i dagens tidskriftsdjungel, och
  2. dels hanterar hon den ökade risken för adverse events med NSAID felaktigt (men inte alarmistiskt!) då hon skriver att NSAID-användarna ”löpte [de] 13 procent högre risk att drabbas av skador” när detta är den beräknade skillnaden mellan icke-användare och användare.

Den ökade risken för adverse events hos användarna är uttryckt som overall incidence egentligen 400% då 16% av NSAID-användarna rapporterade skador eller negativa effekter i jämförelse med 4% hos icke-användarna. Den 13%-iga skillnaden i risk för adverse events anges också av studieförfattarna till en nästan 5 gånger så hög incidens för NSAID-användarna än för övriga.

Slutsatsen blir alltså att SvD och Saga-Marie Perers här har gjort en tämligen god rapportering om en studie av läkemedelsrisker utan att ägna sig åt skrämselpropaganda. För mig blir dock frågan i slutänden varför man ger sig på att springa maraton överhuvudtaget…

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: