Hoppa till innehåll

Nya risker med hälsopreparat?

augusti 5, 2013

Enligt en TT-nyhet på DN-webben, och i lokaltidningen, har länsstyrelsen i Stockholm gjort en polisanmälan om försäljning av sjöhäst-innehållande kapslar i en hälsokostbutik på Södermalm. Anledning anges till att sjöhästen är en utrotningshotad art och att butiken inte har kunnat styrka lagligheten i preparatet med adekvat dokumentation.

Bakgrunden här ligger i den internationella överrenskommelsen om handel med hotade arter: CITES. Denna omfattar tre bilagor över arter vars handel kräver någon form av övervakning för att säkerställa att den inte leder till utrotning. Såväl levande exemplar som produkter tillverkade av dessa arter omfattas av överrenskommelsen. De mest hotade arterna återfinns i bilaga 1, och handel med dessa arter kräver såväl importtillstånd av landet man vill föra in arten i som ett exporttillstånd av landet man vill föra ut arten ur. Dessa tillstånd kan endast erhållas från särskilda nationella myndigheter (i Sverige är det Jordbruksverket som är ansvarigt) vilka ska säkerställa att handeln inte påverkar artens population negativt. Tillstånd att handla med arter eller produkter tillverkade från arter i bilaga 1 erhålls endast i exceptionella fall.

I bilaga 2 återfinns arter som inte är utrotningshotade per se, men vars handel behöver kontrolleras för att undvika att arterna minskar i sådan omfattning att deras överlevnad blir hotad. Här kräver överrenskommelsen inte att importtillstånd måste erhållas, men myndigheterna som ger exporttillstånd ska ha kontroll över handeln så att populationerna förblir livskraftiga. Bilaga 3 har stora likheter med bilaga 2, men innehåller arter som är mer lokalt än globalt hotade.

Alla sjöhästar återfinns i bilaga 2 och är således egentligen inte utrotningshotade, och CITES kräver inte något importtillstånd så vilken dokumentation ska kunna visas av den anmälda hälsokostbutiken? Jo, saken kompliceras (eller kanske förenklas) eftersom vi är med i EU! Samtliga EU-länder har ratificerat CITES, men man har inte nöjt sig med det skydd som överrenskommelsen ska ge. Istället har man en egen lagstiftning som i många fall är hårdare än CITES-kraven. Till exempel krävs alltid importtillstånd för produkter och exemplar av ”bilage-2” arter då de förs in i EU! För att sälja sjöhästkapslar krävs alltså inte bara att exporten ut ur produktionslandet är laglig och har tillstånd, utan även importen till Sverige måste vara godkänd av Jordbruksverket.

Det här är så vitt jag vet första gången som artskyddslagstiftning påverkar den svenska hälsobranchen, men det är inte bara exotiska preparat såsom sjöhästar som kan vara riskabla. I samma bilaga som sjöhästarna återfinner vi ginseng från Ryssland och nordamerikansk ginseng (Panax quinquefolius) vilka också är adaptogener, Hoodia som ingår i flera viktminskningspreparat, våradonis (Adonis vernalis) som används i olika hjärtpreparat, Hydrastis som har ett rykte som panacea, och pygeum (Prunus africana) som ingår i många medel mot BHP och erektionsstörningar. Kanske finns det alltså flera problematiska preparat i den svenska hälsokostbutiken, även om jag inte tror att det kommer bli någon lavin av vare sig undersökningar eller anmälningar för brott mot CITES och/eller EUs artskyddsdirektiv…

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: