Hoppa till innehåll

Ett vetenskapligare 2013 för brittisk medicin?

december 27, 2012

I veckan rapporteras om ändringar i det brittiska vårdlandskapet inför 2013. Storbritannien lyfts ofta fram av homeopater som ett exempel på en vidsyntare och bättre sjukvård än den svenska. På de brittiska öarna säljs homeopatiska läkemedel på många apotek (Boots har till och med ett eget varumärke!), och flera ”husläkare” (min översättning av general practitioner) skriver recept på homeopatiska läkemedel och remisser till homeopatiska sjukhus – eller…

Den allmänna sjukvården i Storbritannien finansieras via National Health Service (NHS) som utövar verksamheten via en stor mängd – fler än 150 stycken, och svenskar klagar på landstingen – private care trusts (PCT). Varje sådan PCT beslutar självt om huruvida homeopatisk behandling via ”husläkaren” ska subventioneras och fungerar som beställare av vård vid homeopatiska sjukhus. Denna verksamhet har de senaste åren varit utsatt för omfattande upplysning och utvärdering, och krav från flera håll på att NHS ska stoppa finansieringen har förts fram. Så hur ser situationen egentligen ut?

  • Från 2000 till 2010 minskade antalet subventionerade recept på homeopatiska läkemedel från omkring 134 000 till cirka 16 400, i pengar räknat sjönk kostnaden från drygt 830 000 pund till 122 000 pund.
  • 2008 stängde Tunbridge Wells Homeopathic Hospital på grund av vikande patientunderlag.
  • 2010 böt The Royal London Homeopathic Hospital namn till The Royal London Hospital for Integrated Medicine efter att ha misslyckats med att visa att verksamheten baserades på ett godtagbart patientunderlag, och efter att ha förlorat flera avtal med kringliggande PCTs om remittering av patienter. Samma år publiceras Evidence Check 2: Homeopathy av det brittiska underhusets Science and Technology Committee, som kommer fram till att ”Vår uppfattning är att de systematiska översikterna och metaanalyserna slår fast att homeopatiska produkter inte fungerar bättre än placebo”.
  • 2011 upphör verksamheten vid Liverpool Homeopathic Hospital sedan verksamheten lagts ut på privat entreprenad.
  • 2013 flyttas verksamheten vid Bristol Homeopathic Hospital, som därmed upphör att existera, till den nya ”allmänmedicinska” South Bristol Community Hospital. Antalet patienter i verksamheten har så gott som halverats sedan 2009/2010 och uppgick till omkring 470 stycken innevarande år.

Så trots en stark kunglig glans och skattesubventionering tycks användandet vara på nedåtgående i ett av de svenska homeopaternas ihärdigaste exempel på homeopatins framgångar. Jag hoppas verkligen att ryktet som säger att NICE ska utvärdera kostnadseffektiviteten av homeopatisk behandling i UK stämmer – blir det spiken i kistan eller ett sista halmstrå?

Annonser

From → Uncategorized

One Comment
  1. Henrik, Apotekare permalink

    Då har även jag hittat till din blogg. Väldigt intressanta inlägg. Jag kommer fortsätta läsa den trots antydningen i ditt allra första inlägg att det bästa kanske är om du inte har några läsare ;).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: