Hoppa till innehåll

Kosttillskott och ledbesvär

december 21, 2012

2009 gick en varningsvåg om ett kosttillskott för ledhälsa över världen. Från bland annat USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike och Skandinavien rapporterades om svåra leverbiverkningar efter användning av ett preparat baserat på fenylalanin (en aminosyra) och kurkumin (ett ämne i gurkmeja) och sanktionerat av ”doktor” Kurt Donbach, en välkänd opportunist inom okonventionell hälsoindustri. I Sverige och Norge såldes preparatet under varumärket Fortodol och nio fall av leverpåverkan, varav två dödsfall, ansågs vara bekräftade av myndigheterna. Vid analys av preparatet uppdagades att två av nio prov innehöll nimesulid, ett antiinflammatoriskt läkemedel som dragits tillbaka från många marknader just på grund av leverbiverkningar (läkemedlet har aldrig varit godkänt i Sverige). Donsbach åtalades 2010 i USA och erkände sig skyldig till (bland annat) bedrägeri i form av att sälja felmärkta läkemedel. I Sverige flyttades tillverkningen av preparatet och det bytte namn till Fortodol S…

I år har Läkemedelsverket följt upp ”Fortodol-skandalen” genom att analysera innehållet i 27 kosttillskottsprodukter för ledhälsa. I denna undersökning testades enskilda prover med mass spektrometri och/eller NMR för förekomst av 57 olika läkemedelssubstanser (såväl godkända, t.ex. diklofenak, som icke-godkända, t.ex. nimesulid). Även om det bara är en stickprovskontroll är det glädjande att ingen av läkemedelssubstanserna kunde detekteras i något av proverna! Produktionskvaliteten tycks alltså vara i överensstämmelse med märkningen på förpackningarna, men Läkemedelsverket poängterar att ingen värdering av en eventuell effekt av preparaten har gjorts. Kosttillskott faller under Livsmedelsverkets tillsyn.

Två dagar innan Läkemedelsverket presenterade sin undersökning skickade FDA (USAs livs- och läkemedelsverk) också ut en konsumentvarning om felmärkta kosttillskott. Redan i juni i år utfärdade myndigheten en varning för preparatet Reumofan Plus, ett kosttillskott vid ledbesvär, muskelvärk, benskörhet (!) och skelettcancer (!). Detta preparat hade orsakat leverskador, okontrollerade blödningar, binjuresvikt, stroke och dödsfall. Vid analys av innehållet uppdagades dexametason (ett syntetiskt kortison), diklofenak och metokarbamol (ett muskelavslappnande medel avregistrerat i Sverige sedan 2001). En upprepad varning för Reumofan Plus gjordes av FDA i augusti, där man också uppmanade användarna att ta kontakt med sin läkare för att se om binjuresvikten behövde behandlas med ”kortikosteroidavvänjning”. Nu i december skärper FDA tonen ytterligare. Preparatet Reumafon Plus tycks inte längre existera på marknaden, men vad som tycks vara överblivna burkar har börjat dyka upp med nya etiketter under namnet WOW. Från myndighetens sida säger man nu (i min fria översättning): FDA är beredda att kraftfullt agera för att skydda konsumenterna från de här farliga produkterna, vilket kan komma att inkludera beslag av produkterna, juridiska förelägganden och åtal.

 

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: