Hoppa till innehåll

Vitaminer skyddar män mot cancer! Eller?

oktober 31, 2012

Så har DN-webben idag publicerat resultatet av ”Physician’s Health Study II” med avseende på multivitamin-tillskott. Studien publicerades den 17 oktober och har uppmärksammats bland annat på DagensMedicin där de flesta inte är så imponerade. Varför är vi inte så imponerade?

Jo resultaten är oerhört blygsamma – 13 fall av cancer undviks per 10 000 personår med vitamintillskott i en population (amerikanska manliga läkare 50 år gamla eller äldre) som får antas vara ganska välnärda från början. Siffran i sig är det inget fel på, det kan mycket väl vara motiverat att med alla tillbuds stående medel undvika 13 fall bland 10 000. För att värdera detta resultat applicerar vi därför statistiska metoder för att avgöra om detta resultat kan bero på något annat än just vitamintillskott. I denna studie redovisas att om oändligt många likadana studier genomfördes skulle samma resultat fås i 96% av dem – en ganska bra siffra kan tyckas. Tittar vi dock på hur stort spridningen av resultaten skulle bli hamnar vi i ett 95%-igt konfidensintervall på 0.86 till 0.998 och eftersom detta är en kvotjämförelse betyder siffran 1 att det inte finns någon skillnad mellan gruppen som ätit multivitaminer och gruppen som gjort det. Hur nära 1 är 0.998? Jo så nära att detta är en av två avgränsningar i konfidensintervall som ges med tre decimaler istället för två (den andra är epitelcancer där CI 0.85–0.997).

Stödet för att multivitamintillskott skyddar män mot cancer i denna studie är alltså mycket svagt! Betyder det att vitamintillskott inte har några effekter på cancerförekomst? Vet inte… Författarna påpekar också att ”Participants in PHS II represent on average a well-nourished population for whom the effect of a daily multivitamin on cancer outcomes may be less applicable to those of poorer nutritional status.” – vilket ju blir ett ifrågasättande av hela försöksupplägget. Min främsta slutsats är här återigen att det viktigaste är att läsa studien och att aldrig ta pressmeddelandet för sant. Och det borde ju inte vara ett problem när studien är open-access

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: