Hoppa till innehåll

Dagens dåliga studie

oktober 9, 2012

I dagens DN på nätet rapporteras att ”tomater halverar risken för stroke”! Det handlar om en finsk populationsbaserad studie som beskriver antalet fall av stroke (oavsett typ) i relation till ett antal karotenoider. Karotenoider är en typ av ämnen som fungerar som färgämnen och antioxidanter i framförallt växter, och i studien mättes alfa– och beta-karoten (ger exv. morötter sin färg ), lykopen (hittas som ett rödoranget färgämne i exv. tomater), och två former av vitamin A (alfa-tokoferol och retinol. För analysen delade man in de 1031 männen i studiepopulationen i kvartiler baserat på halten lykopen i ”baslinjesprov” och följde dem i genomsnitt under något mer än 12 år. Det redovisade resultatet: 11 fall (4,2%) av stroke i kvartilen med högst lykopenhalt och 25 fall (9,7%) i gruppen med lägst halt (de två mitt-kvartilerna hade 15  (6,1%) respektive 16 (6,0%) fall av stroke). Alltså skyddar tomater mot stroke!

Författarna skriver i sin diskussion att ”Residual confounding may be a potential source of bias in this study, most notably due to the lack of information on dietary behaviors in the participants.” Vilket alltså betyder att vi vet ingenting om hur lykopenhalten såg ut vid stroketillfället. En brist i studiedesign som jag kan ha visst överseende med, det är otroligt svårt att få folk att ställa upp på nya blodprover och kostintervjuer kontinuerligt under en tolvårsperiod (för att inte tala om hur dyrt det skulle vara att administrera och genomföra). Med andra ord ett svinn man får räkna med i den här typen av studier.

Vad jag dock inte tycker är helt okej är att författarna ”pushar” lyopenkopplingen så totalt i diskussionen av sin studie. Detta trots att vi även får veta att följande parametrar skiljer mellan männen med lägst och högst halt av lykopen i baslinjesdatan: ålder, blodtryck, rökning och fysisk aktivitet (samt även alkoholintag, diabetesförekomst och strokehistoria – vilket dock inte var ”statistiskt signifikant” för en p-nivå på 0,02 i variansanalysen). Den grupp som hade fler fall av stroke var alltså äldre (i genomsnitt 5 år), hade högre blodtryck (i genomsnitt 6 mmHg), hade i genomsnitt rökt dubbelt så mycket/länge, innehöll fler rökare (9 procentenheter) och var mindre fysiskt aktiv i jämförelse med gruppen med minst antal fall av stroke! Jag har inte följt litteraturen inom riskfaktorer för stroke minutiöst de senaste decennierna, men nog är väl ändå rökning och högt blodtryck fortfarande välrenommerade riskfaktorer för stroke? Och nog är väl fysisk aktivitet fortfarande något positivt för hjärt-kärl-hälsa? Redan i baslinjen tycks alltså dessa två diametrala kvartiler ha en skillnad i riskfaktorer som är oberoende av lykopenhalten?

Jag tror att god hälsa kan stärkas genom en bra kosthållning, och jag tillhör dem som uppskattar så kallad Medelhavskost vilken innehåller en ganska högandel grönsaker rika på antioxidanter (inklusive tomater och deras lykopen). Jag tror dock att fysisk aktivitet ger en betydligt bättre riskreduktion för stroke än att äta fler tomater… Jag kommer även i fortsättningen alltså försöka följa råden: ät varierat och måttligt, rök inte och rör på dig!

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: