Hoppa till innehåll

Det är tydligen inte bara jag…

september 26, 2012

…som tycker att okonventionell medicin har större kopplingar till religion än till vetenskap! Traditionella medicinska system har utvecklats i ett kulturellt sammanhang, vilket har enorm bäring på hälsouppfattningar. Men jag tror att sjukvårdsbiten handlar mer om serendipity än om empiriska bevis. Visst har en del traditionella växtbaserade dorger lett till effektiva och innovativa läkemedel, såsom ett flertal cancerläkemedel, men på det stora hela har kliniska prövningar sällan visat några specifika effekter på sjukdomsmått.
I en tidskrift jag aldrig tidigare hört talas om har nu två kinesiska forskare publicerat sin syn på varför traditionell kinesisk medicin har en så stark ställning i dagens Kina även där tillgången på konventionell medicin är god. Deras svar är den starka kopplingen till kulturella fenomen formade av filosofiska överväganden genom historien, fenomen som i praktiken faller tillbaka på religiösa föreställningar.
En viss publiceringsbias finns nog för denna artikel, men den stärker min uppfattning om att ”holism” handlar om religiös övertygelse. Detta även om man inom den konventionella medicinen har ett och annat att lära om patientkontakt från utövare som sätter denna princip högt upp på listan över behandlingsstrategier.

• Lin Shi & Chenguang Zhang (2012) Spirituality in Traditional Chinese Medicine. Pastoral Psychology, 61: 959–974.

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: