Hoppa till innehåll

Stort förtroende för vaccinering?

september 13, 2012

2009 infördes en ny vaccinering i det svenska allmänna vaccinationsprogrammet: pneumokocker. Bland de olika typerna av dessa bakterier finns sådana som orsakar hjärninflammation, blodförgiftning och lunginflammation. Ursprungligen användes vaccin som ska skydda mot 7 typer av pneumokocker, och idag används vaccin som skyddar mot 10 eller 13 av dessa sjukdomsalstrare. 2009:orna var de första som kunnat erhålla alla 3 doser av pneumokockvaccin och när upptaget nu utvärderats av Smittskyddsinstitutet är täckningen 97.5%! Enligt studier i USA har vaccinering mot pneumokocker inte bara minskat infektionerna hos spädbarn utan även i resten av befolkningen, och med denna höga täckning får vi hoppas att vi kan se samma utveckling i Sverige.

Än mer glädjande är att övriga vaccinationer i det allmänna programmet också har en mycket god täckningsgrad: 98.3% av barnen födda 2009 är fullvaccinerade mot Haemophilus influenzae typ B, och har erhållit de 3 första doserna av vaccin mot polio (booster vid 5-6 års ålder) och difteri-stelkramp-kikhosta (booster vid 5-6 års ålder och i årskurs 8-9). Upptaget av vaccin mot mässling-påssjuka-röda hund är också bra då 97.2% av barnen födda 2009 har erhållit sin första dos (booster i årskurs 1-2).

Så trots det obehagliga efterspelet sedan Pandemrix-vaccineringen är förtroendet för det allmänna vaccinationsprogrammet fortfarande stort! Hurra! Det ska bli intressant att se om det håller i sig…

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: