Hoppa till innehåll

Farmaciutbildningar i fara?

september 3, 2012

Högskoleverket utvärderade nyligen de flesta farmaciutbildningarna i Sverige. Eftersom apotekarutbildningarna nyligen ändrats var de inte med i det nya examensarbetesfokuserade utvärderingssystemet. Resultatet är mycket nedslående – hälften av de utvärderade examina har ”bristande kvalitet” och de ansvariga högskolorna riskerar därmed indragna examenstillstånd. Och detta i en tid då det enligt media är en uttalad brist på farmaceutisk kompetens i samhället (eller i alla fall expeditionspersonal)…

Jag har tidigare i olika fora argumenterat för att en skilsmässa mellan den akademiska utbildningen och yrkeslegitimationen skulle vara det bästa för farmacistudenterna, och jag blir bara mer och mer övertygad. Men en starkare akademisk ställning är inte helt oproblematisk, för vad är egentligen samhällets krav på farmaceuter? Behövs yrkesapotekaren överhuvudtaget när det närmaste man kommer läkemedelsproduktion på svenska apotek är att tillsätta vatten till färdig doserade pulver i förpackningar? När den vanligaste frågan i servicen till kund/patient nog fortfarande är ”Vill ni ha påse?” och utläggningar om potentiella LRP betraktas som förmynderi? Professionen är i akut behov av tydliga riktlinjer och politiska (hu, jag sväljer kväljningarna) mål med farmaceutiska verksamheter. Det skulle hjälpa såväl utbildare som studenter och avnämare att satsa på det som är värt något i det ”riktiga” livet, och inte fylla studenter med visioner om bättre läkemedelsanvändningar som inte efterfrågas av landsting och öppenvårdstagare.

Nu börjar ju äntligen det där med klinisk farmaci få fäste, och de första positiva utfallen har redovisats, men fortfarande finns en enorm osäkerhet i vilken kompetens som behövs och/eller efterfrågas för kliniska farmaceuter. Den tilltänkta ”golden standard” i form av magisterprogrammet i klinisk farmaci, liksom den bredare anslagna masterutbildningen i läkemedelsanvändning har båda ”bristande kvalitet” i HSVs värdering. Vad säger de som har anställt de examinerade?

Jag vill att regering och Socialdepartementet tillsammans med riksdagens socialutskott och Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting och Sveriges Apoteksförening sätter sig ner och definierar kravprofilen för yrkeslegitimationerna inom farmacin. Vilka är de konkreta minimikrav (inget ”uppvisa fördjupad insikt”) som ska vara uppfyllda för att erhålla en recepterie- respektive en apotekarlegitimation. Utifrån dessa minimikrav kan sedan högskolor och universitet forma sina bachelor- och masterprogram fyllda av kurser baserade på respektive högskolas specialintressen och forskningsfronter. Vi behöver ”samhällets läkemedelsexperter”, som det så fint hette i reklamen för 30 år sedan, men vi måste acceptera att de inte längre stöps i samma form.

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: