Hoppa till innehåll

Intuitiv tolkning av rubriker…

augusti 20, 2012

FDA har skickat varningsbrev till Nelsons (en tillverkare av bland annat homeopatiska preparat i Storbritannien) om att de tänker stoppa importen av deras preparat på grund av brister i kvalitetssäkringen i tillverkningen, bland annat angående risken för krossat glas i produkterna. Aftonbladet har under samma tidsperiod rapporterat om liknande problem för Meda (ett ”specialty pharma”-företag med huvudkontor i Sverige) och deras orala antibiotikalösningar under rubriken ”Varning för farlig barnmedicin”.
Att Nelsons produktionsproblem inte blir rubriker i Sverige förklaras väl lätt av att de inte har några registrerade produkter på den marknaden. Hittar du Nelsons homeopatika i en butik är det olaglig läkemedelsförsäljning, något som borde kunna generera rubriker i kvällspressen! Aftonbladets tipstelefon borde gå lätt att hitta i tidningen eller via webben… Rapporteringen om förekomst av plastbitar i Spektramoxpulvret är högst tillrådig, så ingen skugga över Aftonbladets rapportering denna gång. Men visst är det fascinerande hur man läser rubriker: ”Varning för farlig barnmedicin”. Med kvällspressens många ”Så farlig är…” och ”Vi har hela listan på riskerna med…” tolkar nog betydligt fler än jag rubriken som att själva läkemedlet ifråga skulle ha visat sig vara farligt, inte att det förekommer saker i produkten från rena produktionsmissar. Jag erkänner att jag är betydligt mindre benägen att tolka rubriken ”Varning för farlig barnmat” som en varning för själva livsmedlet, utan förutsätter nog att det rör sig om produktionsrelaterade risker. Och kanske är det en form av ”magiskt minne” eller önsketänkande, men är inte rubrikerna ”Glasbitar funna i barnmat” och ”Äppelsåsen innehöll synålar” mer oroväckande än ”Varning för farlig barnmat”?
Rubriker är till för att locka läsare, och historien har ju visat att det finns berättigade varningsrubriker för såväl läkemedels- som livsmedelsprodukter. Spektramox har varit godkänt på den svenska marknaden sedan slutet av 1987, och dess aktiva substans amoxicillin (här kombinerat med klavulansyra) tidigare än så. Dess säkerhet är välstuderad och inga studier tyder på att hittills okända risker nyligen har uppdagats, men varningen är korrekt och tillbakadragandet av tillverkningsbatscherna där plastbitar kan finnas i pulvret nödvändigt. Produktionen av alla läkemedel (även de som har hittills odetekterbara innehåll såsom homeopatiska preparat) ska gå till på ett sådant sätt att glas-, plast- och andra möjliga emballagematerial eller kontaminationer inte ska finnas i produkter som går ut till kund.

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: